{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Coronavirus: deel je creatieve oplossingen en best practices (update)

Coronavirus: deel je creatieve oplossingen en best practices (update)

Foto: Een verlengde draagconstructie om 1,5 meter afstand te garanderen.

 

UPDATES

Nieuw toegevoegde oplossingen en best practices herkent u door een grijze omkadering.

 

VlaWeBo roept alle leden-wegenbouwcollega’s op om creatieve oplossingen en best practices te bezorgen die toelaten om “corona-proof” te werken, waarbij op ieder ogenblijk wordt voldaan aan de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de social distancing (min. afstand van 1,5m).

Onderstaand vindt u een aantal creatieve oplossingen en best practices die we al mochten ontvangen.

ZELF EEN OPLOSSING? Bezorg uw info per mail aan eli.desmedt@confederatiebouw.be

 

De voornaamste richtlijnen

Anderhalve meter afstand tijdens het werfoverleg

Foto: 1,5 meter afstand tijdens een werfoverleg

Om de voornaamste richtlijnen rond de coronamaatregelen te hanteren, werden er een aantal nuttige documenten opgesteld die u onderstaand kan downloaden.

Verder vindt u onderstaand een aantal werkinstructies m.b.t. specifieke handelingen in tijden van corona.

 

Transport van en naar de werf

Om voldoende afstand te garanderen bij het transport van de arbeiders, kan rekening worden gehouden met onderstaande tips.

  • Arbeiders rijden individueel of met twee in een dubbelcabine. Zorg ervoor dat de passagier achteraan aan passagierszijde zit, zet ramen open voor ventilatie, breng eventueel een plexiglas tussenschot aan.
  • Zorg ervoor dat de chauffeur van de camionette met dubbelcabine ten allen tijde de chauffeur blijft. Het niet toelaten van een andere chauffeur voorkomt besmettingsgevaar.
  • Laat individueel vervoer met eigen auto toe (mits vergoeding).
  • Zet reservevoertuigen in voor extra vervoer.
  • Huur extra wagens.

 

Verlengde draagconstructies

Verlengde borduurtang en draagconstructie

Foto: Links een verlengde borduurtang en rechts een verlengde draagconstructie

Om bij het gebruik van een borduurtang de 1,5 meter afstand te garanderen, kan er een aanpassing worden gedaan door de handvaten te verlengen. Door de handvaten aan iedere kant een andere kleur te geven kan dezelfde arbeider steeds dezelfde kant kiezen (en dus minder besmetten/besmet geraken).

 

Mobiel handwasstation

Mobiele handwasstations

Foto: Twee voorbeelden van mobiele handwasstations

Om ook voor mobiele ploegen een oplossing te bieden om hygiëne en handenwassen op werven mogelijk te maken, kan er gedacht worden aan mobiele handwasstations.

Plaats bijvoorbeeld een watertank op een aanhangwagen zodat arbeiders steeds voldoende water hebben om regelmatig de handen te wassen.

Verder kan een watertank die gebruikt wordt voor de watertoevoer van een handmotorzaag omgebouwd worden. Het vervult nog steeds de functie voor de handmotorzaag, maar ook kan dienen als mobiel handwasstation, inclusief zeeppomp en papieren handdoekrol. In onderstaande video ziet u de werking.

 

 

Persoonlijk gemarkeerd gereedschap

Persoonlijk gemarkeerd gereedschap

Door gereedschap een andere kleur te geven, kan dezelfde arbeider steeds hetzelfde gereedschap gebruiken en zo minder besmetten/besmet raken.

Plexiglas schermen

Plexiglas wanden

Door plexiglas te plaatsen wordt er letterlijk een barrière tegen het coronavirus opgezet. Er kan plexiglas worden geplaatst in bestelwagens met dubbele cabine zodat er op een veilige manier verplaatsingen gemaakt kunnen worden met maximaal 2 personen in dezelfde wagen (foto links) en bij de inkomst van asfaltcentrales of andere ontvangstruimtes (foto rechts).

Plaatsen van gresbuizen

 inschuiftoestel voor het plaatsen van gresbuizen

Voor het plaatsen van gresbuizen en -bochten kan er een inschuiftoestel worden gebruikt om zelfstandig aansluitingen te kunnen maken i.p.v. met twee of meer personen.

Stickers met maatregelen

Plaatsing van stickers met maatregelen

Door stickers met de voornaamste coronamaatregelen te plaatsen op personeelsvervoer, werfketen, materieel, ..., worden de nieuwe werkomstandigheden duidelijk gecommunicceerd en blijven ze hangen.

Aanpassing asfaltfinisher

Aanpassingen aan een asfaltfinisher

Door extra lange armen op een asfaltfinisher te plaatsen, kunnen arbeiders op een veilige afstand van elkaar werken.