{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Ethische code voor de sector openbare werken

Een goed partnerschap, wat is dat? Welke gedeelde waarden vormen de basis, en waarvoor kunnen projectpartners op elkaar rekenen? Ignaas Devisch, professor Filosofie en Ethiek, begeleidt de opstelling van een code voor de sector openbare werken.

Lees meer

Aftermovie Digital Construction

De hoogmis van digitaal bouwen zit er weer op. In Brussel brachten de Confederatie Bouw en de onderzoekscentra WTCB en OCW heel wat professionals in contact met 85 exposanten die de mogelijkheden van digitale technologieën in de bouw uit de doeken deden.

Lees meer

Opgraving Potvis Valentijn

Na 30 jaar is potvis Valentijn weer opgegraven. Voor VlaWeBo-lid Hendrik Vanlerberghe is het verhaal erg bijzonder. “Mijn vader Ivan stond in 1989 in voor de bergingswerken, nu graaf ik het weer op”, zegt de aannemer. Lees het verhaal en bekijk de video!

Lees meer

Mieke Frijters is vrouwelijke ondernemer van het jaar

Mieke Frijters van ATF Wegenbouw uit Antwerpen is bekroond tot vrouwelijke ondernemer van het jaar. Tijdens de jaarlijkse WOMED Award ontving ze de titel van koningin Mathilde. De jury was enorm onder de indruk van haar gedrevenheid, visie en durf.

Lees meer

Wegenbouwers zoeken volk

Met de toekomstige campagne ‘Wegenbouwers zoeken volk’ willen Constructiv en VDAB, met steun van VlaWeBo en Bouwunie, arbeiders warm maken voor een job in onze uitdagende sector. En daarbij kunnen ze uw hulp, als aannemer, goed gebruiken.

Lees meer

Wees Alert voor Asbest

Een minder gekende maar daarom niet minder belangrijke toepassing van asbest zijn nutsleidingen en in het bijzonder asbesthoudende rioolbuizen. Meer dan 40.000 km oude, ondergrondse nutsleidingen en bekistingen bevatten nog asbest.

Lees meer

Annick De Swaef op toer

Sinds 1 mei is Annick De Swaef de nieuwe directeur-generaal van het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. Tijdens de infoavond 'Het OCW: wat kunnen we ermee?' greep ze de kans om wegenbouwers meer uitleg te geven over haar visie.

Lees meer

Samenwerking overheid en opdrachtnemers

In Nederland was de verstandhouding tussen Rijkswaterstaat (tegenhanger van MOW) en de opdrachtnemers niet altijd even goed. Maar uiteindelijk hebben ze wel een gemeenschappelijk belang: opdrachten vlot en goed uitvoeren. Is meer dialoog de oplossing?

Lees meer

Charter Versnelde Projectrealisatie

Met de beschikbare middelen binnen een aanvaardbare termijn projecten realiseren. Dat is vandaag het knelpunt. Daarom ondertekende VlaWeBo tijdens de afgelopen VLARIO-dag mee het Charter Versnelde Projectrealisatie.

Lees meer

Verlaagde Leieboorden in Kortrijk

De nieuwe verlaagde leieboorden aan de Broeltorens in Kortrijk brengen het water weer dichter bij de bewoners. Parkings hebben plaatsgemaakt voor ruime terrassen. Hoe dat in zijn werk ging, ziet u in deze indrukwekkende timelaps video.

Lees meer

Spectaculaire hijswerken voor nieuwe bruggen E40

Op de E40 ter hoogte van Merelbeke werden onlangs 42 betonnen brugliggers geplaatst van 95 ton. De werken zorgden voor een indrukwekkend zicht op de werf. Geen alledaags werk!

Lees meer

Eerste geluidsarme snelweg in Vlaanderen

Afgelopen zomer vonden er grondige onderhoudswerken plaats op de E313 in Hasselt. De snelweg kreeg er in beide richtingen een nieuw wegdek. Het was de eerste keer dat er geluidsarm asfalt werd geplaatst op een Vlaamse autosnelweg.

Lees meer

Digitalisering doorvoeren

Houwelyckx Wegenbouw kiest resoluut voor digitalisering. Samen met Deloitte worden doordachte keuzes gemaakt om via cloud-toepassingen iedereen binnen het bedrijf toegang te geven tot de voor hen nuttige data, waar ze zich ook bevinden.

Lees meer

Universiteit Antwerpen test verwarmd fietspad

“Er worden buisjes in het asfalt verwerkt”, legt onderzoeker Wim Van den Bergh uit. “Door die buisjes stroomt water, dat in de zomer energie zal opnemen om in de winter te gebruiken als warmtebron om het asfalt boven het vriespunt te houden."

Lees meer

35 dagen asfalteringswerken in 2 minuten

Bij werken op de grote Vlaamse verkeersassen moet vaak dag en nacht worden doorgewerkt, tijdens de week én in het weekend, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, én in het bouwverlof. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakte er een unieke timelapse video over.

Lees meer

De A11 in beeld

De bouw van de inmiddels geopende A11 had heel wat voeten in de aarde. Het Agentschap Wegen en Verkeer bracht het project mooi in beeld.

Lees meer

Lean in de wegenbouw

De jaarvergadering van VlaWeBo Limburg had 'Lean in de wegenbouw' als thema. Pieter Ahsman, directeur van KWS Infra Eindhoven, vertelde hoe zijn bedrijf met succes Lean in de wegenbouw toepast.

Lees meer

Op- en afrittencomplex E40

Een vogelperspectief van de constructie van de rotonde aan de Steenweg op Deinze en de tijdelijke brug aan de E40.

Lees meer

Ombouw R4 West en Oost

Vlotter, veiliger en fietsvriendelijker. Dat zijn de doelstellingen van het project R4WO (R4 West en Oost). Neem een kijkje hoe dat er aan toe zal gaan.

Lees meer